Gezond eten voorkomt ziektes!

Gepubliceerd op: 25 April 2019

Dat u door een goed voedingspatroon ziektes voorkomt zult u ongetwijfeld weten. Toch blijkt uit de cijfers dat niet iedereen er een goed voedingspatroon op na houdt: liefst 53% van de volwassen Europeanen heeft overgewicht. En aangezien obesitas ook een ziekte is, zijn er dus in theorie heel veel volwassenen ziek.

Omdat het nog niet voor iedereen duidelijk is wat een goed voedingspatroon betekend vindt u in dit artikel een aantal tips die u helpen met gezond eten.

Wordt bewust van wat u eet

Allereerst is het heel belangrijk dat u bewust bezig bent met uw voeding. De gevolgen van jezelf ongezond voeden zijn namelijk niet mis, zo vergroot u onder andere het risico op diabetes, hart- en vaatziektes, tandbederf en kanker.

U kunt deze ziektes voorkomen door bewust gezond te eten. Geef uw lichaam de bouw- en voedingsstoffen die het nodig heeft!

Opbouw van een gezonde maaltijd

Een gezonde maaltijd bevat de volgende drie elementen:

  • Bouwstoffen;
    Jouw lichaam heeft eiwitten nodig om je weefsels door middel van cel vernieuwingen te kunnen onderhouden. Zorg er daarom voor dat uw maaltijd ei, vlees, peulvruchten, zuivel, vlees of noten bevat. Deze producten bevatten namelijk veel bouwstoffen.
  • Brandstoffen;
    Jouw lichaam heeft brandstoffen nodig om te kunnen functioneren. Brandstoffen voor het lichaam worden complexe koolhydraten genoemd. Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn: fruit, aardappelen, brood en peulvruchten.
  • Beschermende stoffen.
    Om uw lichaam te beschermen tegen allerhande ongemak doet u er goed aan om beschermende stoffen te nuttigen tijdens uw maaltijden. Deze beschermende stoffen worden vitamines of mineralen genoemd en kunt u vinden in verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Vitamine C kunt u bijvoorbeeld uit fruit en groente halen terwijl vitamine B12 juist weer in dierlijke producten te vinden is. Dit toont aan waarom het belangrijk is om gevarieerd te eten.

Voor meer tips omtrent een gezonde maaltijd kunt u terecht bij: https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx

Gezond eten voorkomt ziektes

Als u erg ziek bent bezoekt u waarschijnlijk een dokter die u een bepaald medicijn of kuur voorschrijft die u vervolgens van uw ziekte afhelpt. Dit medicijn of kuur bestrijdt echter alleen de symptomen van uw ziekte. Neem bijvoorbeeld een paracetamol, u heeft last van kiespijn en u neemt een paracetamol om van de kiespijn af te zijn. Dit helpt echter maar geringe tijd, want na verloop van tijd begint uw jengelende kies weer op te spelen.

Maar hoe komt u dan wel van uw ontstoken kies af? Op deze vraag is maar één antwoord: gezonde voeding. Door de juiste voedingsstoffen te nuttigen voorkomt u niet alleen dat bewerkte voedingsstoffen uw tanden schaden, maar zorgt u er ook voor dat de gezonde voedingsstoffen u helpen met het versterken van uw gebit.

In principe kunt u dit toepassen op al uw kwalen, verander uw voedingspatroon en u zult merken dat u zich na verloop van tijd een stuk beter gaat voelen.

 

 

Meer berichten

Kan je sporten met spierpijn?

Kan je sporten met spierpijn?

Je kan sporten met spierpijn, het is alleen niet verstandig om weer de spieren te trainen die overbelast zijn. Maar wat is spierpijn eigenlijk? En hoe komt het dat je spierpijn krijgt? En hoe kan je het beste voor je lichaam zorgen met spierpijn? Wat is spierpijn?...

5 symptomen van Parkinson in een vroeg stadium

5 symptomen van Parkinson in een vroeg stadium

Bij de ziekte van Parkinson is het ontzettend belangrijk om de eerste symptomen in een vroeg stadium te herkennen zodat de ziekte beter behandeld kan worden. Om de kwaliteit van leven lang zo hoog mogelijk te houden is het behandelen in een vroeg stadium erg...