Verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie

Gepubliceerd op: 24 november 2020

Iedereen heeft wel eens gehoord van fysiotherapie, daarentegen is ergotherapie bij velen minder bekend. Echter zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee therapievormen. Wil je weten wat het verschil is tussen ergotherapie en fysiotherapie? Wij hebben de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

Ergotherapie

Om het verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie goed te begrijpen, is het belangrijk om beide therapievormen te begrijpen. We beginnen daarom met de meest onbekende therapievorm, namelijk ergotherapie. Ergotherapie is een vorm van paramedische zorg. De benaming “ergotherapie”komt van het Griekse woord “ergon” dat handeling betekent. Vanzelfsprekend richt ergotherapie zich op het weer mogelijk maken van alledaagse handelingen.

Wanneer alledaagse handelingen moeilijker worden of zelfs helemaal niet meer mogelijk zijn, dan kan ergotherapie ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk zelf kunt blijven uitvoeren. Bij ergotherapie is het voornaamste doel dat de zelfredzaamheid zo groot mogelijk is. Dit betekent dat de therapie is gericht om het zoveel mogelijk zelf blijven uitvoeren van alledaagse handelingen. Ondanks de beperkingen. Ergotherapie kan zowel geschikt zijn bij een fysieke als mentale oorzaak, waardoor je op een bepaalde manier niet meer alledaagse handelingen kunt verrichten. 

Fysiotherapie

Bij fysiotherapie speelt beweging een belangrijk rol. Het voornaamste doel van fysiotherapie is dat patiënten met pijn of een beperking door middel van oefeningen behandeld kan worden om klachten te verhelpen of te verminderen. Zo is fysiotherapie onder andere ook geschikt voor een spoedig herstel na een operatie aan je rug, heupen, knieën, bekken en noem zo maar op. Ook bij toenemende bewegingsbeperking, bijvoorbeeld door een chronische ziekte, kan een fysiotherapeut hulp bieden om zoveel mogelijk te blijven kunnen. Aanwezige pijnklachten kunnen door fysiotherapie verholpen of verminderd worden.

Wat zijn de verschillen tussen ergotherapie en fysiotherapie?

Beide therapievormen zijn dus paramedisch, verder richten ook beide zich op een specifieke manier op zelfredzaamheid en mobiliteit. Echter zijn er belangrijke verschillen. Zo richten fysiotherapeuten zich vooral op het lichaam met als doel om de kracht en conditie zo gunstig mogelijk wordt beïnvloed om de pijnklachten te verhelpen of te verminderen. Er wordt daarbij vanuit de algehele mobiliteit gedacht. Heb je knieklachten tijdens het traplopen in huis? Dan wordt je knie tijdens de fysiobehandeling behandeld om in het algemeen minder pijnlijk of pijnloos te bewegen. Een ergotherapeut zal specifieker behandelen gericht op de fijne motoriek. Er wordt dus specifiek behandeld om hetgeen wat moeizamer gaat, toch weer mogelijk te maken. Bij dit voorbeeld zal een ergotherapeut bij jou thuis komen om te helpen om de trappen zo goed mogelijk te kunnen belopen. Ondanks de beperkingen helpt ergotherapie om specifieke bewegingen en handelingen weer mogelijk te maken.

Meer handige gezondheidstips? Lees dan deze interessante blogs over gezonder leven!

Meer berichten

Review van de gezonde ontbijt bijbel

Review van de gezonde ontbijt bijbel

De Gezonde Ontbijt Bijbel is een ebook wat ik al lange tijd had willen behandelen, maar nog niet de tijd voor heb gehad om een review over te schrijven. Gelukkig heb ik het nu wat rustiger, en kan ik nu de tijd nemen om een review over de Gezonde Ontbijt Bijbel te...

3 verschillende sportvoedingen

3 verschillende sportvoedingen

Mensen die hard aan het sporten zijn herkennen het wel: ‘sporten is 20% en de voeding is 80%’. Dit wordt vaak gezegd tegen sporters en dan met name mensen die fitnessen. Voeding is dus erg belangrijk bij het sporten, maar welke verschillende sportvoedingen zijn er...

Rouwbloemen kiezen voor een persoonlijke uitvaart

Rouwbloemen kiezen voor een persoonlijke uitvaart

Het vinden van een geschikt rouwboeket kan best lastig zijn. Welke soorten rouwbloemen passen in een rouwboeket voor een persoonlijke uitvaart? Wat zijn de kleuren die vaak gebruikt worden in een dergelijk boeket? Op deze pagina vind je een aantal handige tips, die je...