Hoe moet ik ontspullen?

Gepubliceerd op: 7 December 2018

Eigenlijk is de mens van nature een verzamelaar, maar tegenwoordig is het omgekeerde momenteel een trend: ontspullen.

Logische vragen die nu bij u naar boven kunnen komen zijn: ‘wat is ontspullen?’, ‘wat zijn de voordelen van ontspullen?’ en ‘hoe pak ik zoiets aan?’.  In dit artikel ga ik een antwoord proberen te geven op deze vragen.

Wat is ontspullen?

Ontspullen is in feite het wegdoen van spullen. Dat is dan ook meteen het grote verschil met opruimen, want als je opruimt geef je je spullen een andere plaats in plaats van dat je ze weg doet.

Het kan in eerste instantie lastig zijn om te ontspullen, aan al uw spullen hangen namelijk emoties. Ontspullen zou dus kunnen voelen als het weggooien van een mooie herinnering. Toch blijkt dat ontspullen voor rationele personen weinig moeite kost, want hoewel er mooie herinneringen kleven aan uw spullen gebruikt u ze meestal zelden tot nooit. U kunt bepaalde spullen dus zonder problemen wegdoen.

Wat zijn de voordelen van ontspullen?

Als uw huis vol met spullen ligt kan dit een onrustig hoofd opleveren. Aan al uw spullen kleven namelijk emoties, zowel positief als negatief, en als u deze spullen in uw huis tegenkomt confronteert u uzelf weer met deze emoties. Door bepaalde spullen kunt u dus stress of verdrietige gevoelens krijgen en dit kan veel energie kosten.

De emotie die aan spullen hangt is niet de enige stressfactor. Het kwijt zijn van spullen kan namelijk ook zorgen voor veel stress. Om uw zoektocht naar uw spullen makkelijker te maken is het aan te raden om niet te veel spullen te hebben. Het is dan namelijk logischerwijs makkelijker zoeken naar uw spullen.

Een andere stressfactor is het constant hebben van dilemma’s: welke spullen gebruik ik vandaag?
Door te ontspullen wordt uw keuze veel beperkter en daardoor is het makkelijker keuzes maken.

Gemak is een andere rede om te beginnen met ontspullen. Uw ongebruikte spullen staan namelijk alleen maar stof te happen en u wilt deze toch eens in de zoveel tijd schoonmaken. Het kan dus op de lange termijn veel tijd opleveren om te ontspullen.

Hoe begin ik met ontspullen?

Het handigste is om het per ruimte aan te pakken. Door het ontspullen te verdelen per ruimte houdt u het concreet voor uzelf.

Als u eenmaal weet in welke ruimte u wilt beginnen doet u er goed aan om te bedenken welke spullen u in het afgelopen jaar niet of nauwelijks hebt gebruikt. Deze spullen kunt u zonder problemen wegdoen.

Doe de spullen die u weg wilt doen in een aparte doos of krat. Hierdoor bakent u het voor uzelf af en hoeft u niet drie keer te beslissen over dezelfde spullen.

Doe het ontspullen op uw eigen tempo. Sommige mensen vinden het fijn om ineens een grote schoonmaak te houden terwijl anderen het ontspullen verdelen over meerdere weken/maanden.

Meer berichten

Kan je sporten met spierpijn?

Kan je sporten met spierpijn?

Je kan sporten met spierpijn, het is alleen niet verstandig om weer de spieren te trainen die overbelast zijn. Maar wat is spierpijn eigenlijk? En hoe komt het dat je spierpijn krijgt? En hoe kan je het beste voor je lichaam zorgen met spierpijn? Wat is spierpijn?...

5 symptomen van Parkinson in een vroeg stadium

5 symptomen van Parkinson in een vroeg stadium

Bij de ziekte van Parkinson is het ontzettend belangrijk om de eerste symptomen in een vroeg stadium te herkennen zodat de ziekte beter behandeld kan worden. Om de kwaliteit van leven lang zo hoog mogelijk te houden is het behandelen in een vroeg stadium erg...