Goed slapen, hoe moet dat eigenlijk?

Gepubliceerd op: 31 augustus 2017

 

 

Iedereen kent het wel, je wilt gaan slapen maar je gaat toch nog nadenken over de target die je aan het eind van week moet halen en dan begint je partner ook nog eens te snurken. Het kan bijna niet erger, al nadenkend en geïrriteerd tikt de tijd weg om goed uit te rusten. Maar liefst 40% van de Nederlanders geeft aan slecht te slapen en een periode van 6 uur en 58 minuten uit te rusten. Volgens vele deskundige is dit niet genoeg en staat de teller op minimaal 8 uur per nacht. Een goede nachtrust is niet alleen essentieel voor je dagbesteding maar ook nog is voor je gezondheid!

Wat doe ik dan verkeerd?

Wees gerust, gelukkig zijn er veel dingen die een goede nachtrust kunnen bevorderen. Er zijn veel factoren die een nachtrust kunnen verstoren, ik noemde hier boven al een snurkende partner maar stress is de grootste boosdoener. Stress zorgt ervoor dat je hersenen actief blijven wanneer jij wilt gaan slapen. Wat kan je hier tegen doen? Hieronder geef ik een aantal tips die zeker een positieve invloed zullen hebben op je nachtrust:

  • Regelmatig ritme
  • Geen tv voor het slapen
  • Geen zware maaltijden voor het slapen
  • Geen koffie in de avond
  • Spreek stress uit voor je gaat slapen
  • Gezonde voeding

Een regelmaat in je ritme is erg belangrijk, je lichaam raakt gewend aan de tijden dat je gaat slapen. Tv kijken en/of op je telefoon voor je gaat slapen heeft een negatieve invloed op je nachtrust. Je hersenen hebben maar liefst 2 uur nodig om te verwerken wat je ervoor hebt gekeken. Mocht je toch iets willen kijken zet dan je nightshift aan!

Slapen als een bos rozen

Lekker slapen is niet alleen fijn maar ook nog is harstikke gezond! Als je goed uitgerust bent zal je stress verminderen en stress heeft een slechte invloed op de gezondheid. Veel lichamelijke problemen zijn terug te koppelen aan stress en een slechte nachtrust. Pak deze problemen aan en gun jezelf genoeg rust en je zult merken dat je jezelf zowel geestelijk als fysiek beter gaat voelen.

Toch weer die voeding…

De voeding komt ook bij slecht slapen weer terug. Een gezonde levensstijl werpt zonder twijfel zijn vruchten af, door middel van sport, gezond eten en niet te veel alcohol zul je je nachtrust snel zien verbeteren. Alle factoren bij elkaar vormen het complete plaatje om lekker te kunnen slapen.

Een wijs man zei ooit

Slapen is een geringe kunst, je moet er de hele dag voor wakker blijven. Een toepasselijke uitspraak.   Van de 24 uur op een dag vraagt je lichaam om 8 uur rust, de overige 16 uur is er om te besteden aan je werk en vrije tijd. Zie slapen als een kunst en hecht er waarde aan. Probeer de dagelijkse dingen als je gaat slapen uit je hoofd te zetten en te focussen op je slaap zodat je de volgende dag weer fris aan je werk kan beginnen, slaaplekker alvast!

Meer berichten

Review van de gezonde ontbijt bijbel

Review van de gezonde ontbijt bijbel

De Gezonde Ontbijt Bijbel is een ebook wat ik al lange tijd had willen behandelen, maar nog niet de tijd voor heb gehad om een review over te schrijven. Gelukkig heb ik het nu wat rustiger, en kan ik nu de tijd nemen om een review over de Gezonde Ontbijt Bijbel te...

3 verschillende sportvoedingen

3 verschillende sportvoedingen

Mensen die hard aan het sporten zijn herkennen het wel: ‘sporten is 20% en de voeding is 80%’. Dit wordt vaak gezegd tegen sporters en dan met name mensen die fitnessen. Voeding is dus erg belangrijk bij het sporten, maar welke verschillende sportvoedingen zijn er...

Rouwbloemen kiezen voor een persoonlijke uitvaart

Rouwbloemen kiezen voor een persoonlijke uitvaart

Het vinden van een geschikt rouwboeket kan best lastig zijn. Welke soorten rouwbloemen passen in een rouwboeket voor een persoonlijke uitvaart? Wat zijn de kleuren die vaak gebruikt worden in een dergelijk boeket? Op deze pagina vind je een aantal handige tips, die je...