5 tips om je huis koel te houden in de zomer

Gepubliceerd op: 18 juni 2019

Je wilt natuurlijk dat je huis in de zomer lekker koel blijft. Maar hoe doe je dit als je niet over een airco beschikt? In deze blog lees je het antwoord op die vraag in de vorm van een aantal tips.

Ramen

Je ramen zijn de belangrijkste koelings- en opwarmingsfactor van je huis. Je woning kan namelijk ontzettend opwarmen als de zon door de ramen naar binnen schijnt. Daarnaast is het logisch dat je woning opwarmt als de temperatuur buiten tropisch is en jij laat je ramen openstaan.

Maar naast je huis opwarmen kunnen je ramen je huis ook afkoelen. Door bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg (als de temperatuur buiten nog laag is) al je ramen maximaal open te gooien creëer je een tochtstroom die je huis enorm afkoelt.

Als je er vervolgens voor zorgt dat de ramen op tijd (dus als het buiten begint op te warmen) dicht doet en er bovendien voor zorgt dat er luxaflex of gordijnen voor de ramen hangen aan de kant waar de zon staat zal de temperatuur in je woning een stuk aangenamer zijn.

Zonnewering

Zonnewering voor de ramen doet wat de naam eigenlijk al verklapt: zon weren. Door zonwering houd je de zon en haar warme stralen dus buiten je woning en voorkom je dat deze je woning opwarmen. Volgens onderzoek van het Amerikaanse Department of Energy neemt zonnewering de temperatuurstijging met zo’n 70% af, dus het is zeker de moeite om de zonnewering gebruiken.

Warme apparatuur

Het spreekt natuurlijk redelijk voor zich, maar in veel huizen zijn warmte afgevende apparaten een grote bron van opwarming. Let er daarom op dat je op warme zomerdagen het gebruik van apparaten als je oven, tosti-ijzer, kookfornuis, televisie en computer tot het minimale reduceert.

Het niet-gebruiken van elektrische apparatuur kan ontzettend lastig zijn, maar gelukkig bestaat er voor elk probleem een oplossing. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je maaltijd buiten te bereiden in plaats van binnen: nodig wat vrienden uit en vier samen de zomer tijdens een heerlijke barbecue. Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om in de (wel-geconditioneerde) bibliotheek te werken in plaats van thuis. Hiermee voorkom je dat je woning door je lichaamswarmte en computer/laptop gebruik opwarmt en bovendien zit jij de hele dag gratis in een ruimte die qua temperatuur perfect is.

Natte was

Door natte was in je slaapkamer te laten drogen verhoog je de luchtvochtigheid. Hierdoor zal de lucht in je slaapkamer een stuk vochtiger zijn en daardoor blijft de lucht koeler. Daarnaast verklein je de kans op verkleuring als je je was binnen hangt, want door de felle zon in de zomer loop je de kans dat je kleding verkleurt.

Wit

IJs en sneeuw kaatsen absorberen geen zon. Door hun witte kleur kaatsen zijn de uv-straling namelijk terug. Zoals sneeuw en ijs werkt, werkt je woning ook: als je je huis aankleedt met witte kleuren krijgen de uv-straling geen kans om je huis op te warmen.

Meer berichten

Het belang van goede huidverzorging

Het belang van goede huidverzorging

Een goede huidverzorging is belangrijker dan je denkt. Met een goede verzorging zorg je ervoor dat de huid schoon blijft, soepel en zacht aan blijft voelen. Het gaat daarbij ook de veroudering tegen. De verzorging van huid wordt dan ook vaak onderschat. Dat is...

Hoe voorkom je pijnlijke voeten in werkschoenen?

Hoe voorkom je pijnlijke voeten in werkschoenen?

Verschillende werkgevers vragen hun personeel om werkschoenen, ofwel veiligheidsschoenen, te dragen. Vraagt jouw werkgever dit ook van jou en draag je daarom dagelijks werkschoenen? Dan kan het zijn dat je na een tijdje last gaat krijgen van pijnlijke voeten....

Alles wat je moet weten over hypnotherapie

Alles wat je moet weten over hypnotherapie

Heb je bepaalde pijnklachten of andere problemen waar je maar niet vanaf komt? Probeer hypnotherapie, een therapie waar je onderbewustzijn wordt gebruikt. Veel mensen zijn onbekend met deze therapie en er bestaan helaas nog veel fabels over. Tijd om deze te...