5 tips om je huis koel te houden in de zomer

Gepubliceerd op: 18 juni 2019

Je wilt natuurlijk dat je huis in de zomer lekker koel blijft. Maar hoe doe je dit als je niet over een airco beschikt? In deze blog lees je het antwoord op die vraag in de vorm van een aantal tips.

Ramen

Je ramen zijn de belangrijkste koelings- en opwarmingsfactor van je huis. Je woning kan namelijk ontzettend opwarmen als de zon door de ramen naar binnen schijnt. Daarnaast is het logisch dat je woning opwarmt als de temperatuur buiten tropisch is en jij laat je ramen openstaan.

Maar naast je huis opwarmen kunnen je ramen je huis ook afkoelen. Door bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg (als de temperatuur buiten nog laag is) al je ramen maximaal open te gooien creëer je een tochtstroom die je huis enorm afkoelt.

Als je er vervolgens voor zorgt dat de ramen op tijd (dus als het buiten begint op te warmen) dicht doet en er bovendien voor zorgt dat er luxaflex of gordijnen voor de ramen hangen aan de kant waar de zon staat zal de temperatuur in je woning een stuk aangenamer zijn.

Zonnewering

Zonnewering voor de ramen doet wat de naam eigenlijk al verklapt: zon weren. Door zonwering houd je de zon en haar warme stralen dus buiten je woning en voorkom je dat deze je woning opwarmen. Volgens onderzoek van het Amerikaanse Department of Energy neemt zonnewering de temperatuurstijging met zo’n 70% af, dus het is zeker de moeite om de zonnewering gebruiken.

Warme apparatuur

Het spreekt natuurlijk redelijk voor zich, maar in veel huizen zijn warmte afgevende apparaten een grote bron van opwarming. Let er daarom op dat je op warme zomerdagen het gebruik van apparaten als je oven, tosti-ijzer, kookfornuis, televisie en computer tot het minimale reduceert.

Het niet-gebruiken van elektrische apparatuur kan ontzettend lastig zijn, maar gelukkig bestaat er voor elk probleem een oplossing. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je maaltijd buiten te bereiden in plaats van binnen: nodig wat vrienden uit en vier samen de zomer tijdens een heerlijke barbecue. Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om in de (wel-geconditioneerde) bibliotheek te werken in plaats van thuis. Hiermee voorkom je dat je woning door je lichaamswarmte en computer/laptop gebruik opwarmt en bovendien zit jij de hele dag gratis in een ruimte die qua temperatuur perfect is.

Natte was

Door natte was in je slaapkamer te laten drogen verhoog je de luchtvochtigheid. Hierdoor zal de lucht in je slaapkamer een stuk vochtiger zijn en daardoor blijft de lucht koeler. Daarnaast verklein je de kans op verkleuring als je je was binnen hangt, want door de felle zon in de zomer loop je de kans dat je kleding verkleurt.

Wit

IJs en sneeuw kaatsen absorberen geen zon. Door hun witte kleur kaatsen zijn de uv-straling namelijk terug. Zoals sneeuw en ijs werkt, werkt je woning ook: als je je huis aankleedt met witte kleuren krijgen de uv-straling geen kans om je huis op te warmen.

Meer berichten

3 redenen om naar de fysiotherapeut te gaan

3 redenen om naar de fysiotherapeut te gaan

Ervaar je lichamelijke klachten? Dan is het verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan. Maar er zijn nog meer redenen om de fysiotherapeut te bezoeken. Ga hieronder verder met lezen om meer te weten over de 3 redenen waarom je naar een fysiotherapeut zou moeten...

Tips voor de juiste oefeningen om thuis uit te voeren

Tips voor de juiste oefeningen om thuis uit te voeren

Zodra de sportscholen weer open gaan, ben ik de eerste die voor de deur staat. Wie heeft het niet iemand horen zeggen? Waarom dan pas starten? Het is zonde om nu nog twee, drie maanden stil te zitten, terwijl je al zoveel oefeningen kunt uitvoeren buiten de...

Hoe richt je een gezonde thuiswerkplek in?

Hoe richt je een gezonde thuiswerkplek in?

Werk jij (gedeeltelijk) vanuit huis? Dan is het belangrijk dat je in je eigen woning de ideale werkplek weet te creëren. Vanuit huis werken heeft zo z’n voordelen, maar wanneer je niet aan je gezondheid denkt, kan het ook tot fysieke en mentale nadelen leiden. Wanneer...