5 symptomen van Parkinson in een vroeg stadium

Gepubliceerd op: 8 september 2020

Bij de ziekte van Parkinson is het ontzettend belangrijk om de eerste symptomen in een vroeg stadium te herkennen zodat de ziekte beter behandeld kan worden. Om de kwaliteit van leven lang zo hoog mogelijk te houden is het behandelen in een vroeg stadium erg belangrijk. Hieronder hebben we vijf vroege symptomen van Parkinson op een rij gezet.

1. Stijfheid

Parkinson patiënten ervaren vaak last van stijve spieren, vooral armen en benen voelen vaak erg stijf tijdens het bewegen. Bij “normale” stijfheid wordt dit vaak minder als je even beweegt, echter is dat bij Parkinson niet het geval. Moeite met bewegen door stijve armen en benen kan een symptoom zijn van de ziekte van Parkinson. In een vroeg stadium kunnen patiënten ook pijn en/of stijfheid in de heupen of schouders ervaren.

2. Zachte stem

Een ander vroeg symptoom van parkinson is een lagere, zachtere of schorre stem. Heb je last van deze klachten zonder dat je verkouden of grieperig bent? Dan adviseren wij voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts te maken.

3. Minder reukvermogen

Is je reukvermogen minder geworden? Dit is een wat minder bekend symptoom van de ziekte van Parkinson, maar komt veel voor in een vroeg stadium bij deze ziekte. Merk je dat je reukvermogen verslechtert? En herken je andere Parkinson symptomen in dit artikel? Raadpleeg dan een huisarts.

4. Tremor

Een bekend symptoom van Parkinson is het licht schudden van de vinger of een trilling in de vinger, duim of hand. Dit trillen wordt ook wel tremor genoemd en kan ook voorkomen bij stress, door medicatie, verwonding of na veel sporten.

5. Maskergelaat

Parkinsonpatiënten krijgen vaak na verloop van tijd last van een maskerachtig gezicht. Een strak gezicht kan dan ook een symptoom van Parkinson zijn.

Meer weten over de ziekte van Parkinson en hoe je beter met deze ziekte om kunt gaan? Ga naar VerderMetParkinson.nl voor meer informatie en advies.

Meer berichten

3 redenen om naar de fysiotherapeut te gaan

3 redenen om naar de fysiotherapeut te gaan

Ervaar je lichamelijke klachten? Dan is het verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan. Maar er zijn nog meer redenen om de fysiotherapeut te bezoeken. Ga hieronder verder met lezen om meer te weten over de 3 redenen waarom je naar een fysiotherapeut zou moeten...

Tips voor de juiste oefeningen om thuis uit te voeren

Tips voor de juiste oefeningen om thuis uit te voeren

Zodra de sportscholen weer open gaan, ben ik de eerste die voor de deur staat. Wie heeft het niet iemand horen zeggen? Waarom dan pas starten? Het is zonde om nu nog twee, drie maanden stil te zitten, terwijl je al zoveel oefeningen kunt uitvoeren buiten de...

Hoe richt je een gezonde thuiswerkplek in?

Hoe richt je een gezonde thuiswerkplek in?

Werk jij (gedeeltelijk) vanuit huis? Dan is het belangrijk dat je in je eigen woning de ideale werkplek weet te creëren. Vanuit huis werken heeft zo z’n voordelen, maar wanneer je niet aan je gezondheid denkt, kan het ook tot fysieke en mentale nadelen leiden. Wanneer...