5 symptomen van Parkinson in een vroeg stadium

Gepubliceerd op: 8 september 2020

Bij de ziekte van Parkinson is het ontzettend belangrijk om de eerste symptomen in een vroeg stadium te herkennen zodat de ziekte beter behandeld kan worden. Om de kwaliteit van leven lang zo hoog mogelijk te houden is het behandelen in een vroeg stadium erg belangrijk. Hieronder hebben we vijf vroege symptomen van Parkinson op een rij gezet.

1. Stijfheid

Parkinson patiënten ervaren vaak last van stijve spieren, vooral armen en benen voelen vaak erg stijf tijdens het bewegen. Bij “normale” stijfheid wordt dit vaak minder als je even beweegt, echter is dat bij Parkinson niet het geval. Moeite met bewegen door stijve armen en benen kan een symptoom zijn van de ziekte van Parkinson. In een vroeg stadium kunnen patiënten ook pijn en/of stijfheid in de heupen of schouders ervaren.

2. Zachte stem

Een ander vroeg symptoom van parkinson is een lagere, zachtere of schorre stem. Heb je last van deze klachten zonder dat je verkouden of grieperig bent? Dan adviseren wij voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts te maken.

3. Minder reukvermogen

Is je reukvermogen minder geworden? Dit is een wat minder bekend symptoom van de ziekte van Parkinson, maar komt veel voor in een vroeg stadium bij deze ziekte. Merk je dat je reukvermogen verslechtert? En herken je andere Parkinson symptomen in dit artikel? Raadpleeg dan een huisarts.

4. Tremor

Een bekend symptoom van Parkinson is het licht schudden van de vinger of een trilling in de vinger, duim of hand. Dit trillen wordt ook wel tremor genoemd en kan ook voorkomen bij stress, door medicatie, verwonding of na veel sporten.

5. Maskergelaat

Parkinsonpatiënten krijgen vaak na verloop van tijd last van een maskerachtig gezicht. Een strak gezicht kan dan ook een symptoom van Parkinson zijn.

Meer weten over de ziekte van Parkinson en hoe je beter met deze ziekte om kunt gaan? Ga naar VerderMetParkinson.nl voor meer informatie en advies.

Meer berichten

Waarom zou je kiezen voor een opvouwbare scootmobiel?

Waarom zou je kiezen voor een opvouwbare scootmobiel?

Scootmobielen zijn verkrijgbaar in vele verschillende modellen. De belangrijkste reden om voor een scootmobiel te kiezen is om je mobiliteit en zelfstandigheid te vergroten. Een opvouwbare scootmobiel is met het oog op deze punten, dan ook vaak de beste optie. Wil je...

Verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie

Verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie

Iedereen heeft wel eens gehoord van fysiotherapie, daarentegen is ergotherapie bij velen minder bekend. Echter zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee therapievormen. Wil je weten wat het verschil is tussen ergotherapie en fysiotherapie? Wij hebben de...