Wat gebeurt er bij een schaamlipcorrectie?

Gepubliceerd op: 30 september 2019

Waarom een schaamlipcorrectie

De voornaamste reden waarom vrouwen een schaamlip correctie (of een schaamlip verkleining) ondergaan is vanwege een te grote binnenste schaamlip. Dit kan er voor zorgen dat deze voor de buitenste schaamlip komt te staan. Dat zorgt er voor dat je soms een pijnlijk, irriterend of ongemakkelijk gevoel krijgt. Vrouwen geven aan hier vooral last van te hebben tijdens het fietsen of als zij een strakke broek aan hebben.

Naast dat het irriterend kan zijn, kan je je als vrouw er ook voor schamen omdat je het er minder mooi uit vindt zien en hierdoor een negatiever zelfbeeld kan ontwikkelen/krijgen. Over een schaamlip correctie wordt eigenlijk vrij weinig gesproken door mensen. Dit komt omdat het natuurlijk niet de meest gebruikelijke/voorkomende operatie is. Ook vindt grotendeels van de mensen dat genitale plastische chirurgie fout is. Vrouwen schamen zich hier dan ook voor en praten dus ook zo min mogelijk over hun operatie.

Soorten schaamlipcorrecties

Je hebt verschillende soorten schaamlipcorrecties. Je hebt een kleine/korte schaamlip (binnenste schaamlip) correctie en een grote/lange schaamlip (buitenste schaamlip) correctie. De kleine schaamlipcorrectie is de meest voorkomende operatie. Hierbij haalt de plastisch chirurg het weefsel dat er te veel is bij de binnenste schaamlip weg. Er kan ook een uitgebreide schaamlipcorrectie worden uitgevoerd bij de kleine schaamlip. Dit ligt er aan hoe veel te groot de binnenste schaamlip is. Een schaamlip correctie is een fijne ingreep vinden de meeste vrouwen. Je haalt namelijk in weinig tijd een klacht weg waar men al lang mee loopt. Bij de grote schaamlippen is het probleem meestal dat de schaamlippen zijn vergroot door een te veel aan weefsel of aan huid. Dit wordt als vervelend ervaren, omdat vrouwen hierdoor last krijgen van hun schaamlippen als zij aan het fietsen zijn, als zij een strakke broek dragen of als zij aan het sporten/zwemmen zijn.

Kosten schaamlipcorrectie

De kosten van een schaamlipcorrectie verschillen per kliniek. Dit kan variëren tussen de 500 en de 1500 euro. Natuurlijk is er ook verschil tussen de operaties en hoe u behandeld wordt etc. Bij de meeste verzekeringen wordt een schaamlipcorrectie niet vergoed. Dit kunt u natuurlijk altijd na vragen bij uw verzekeraar. Maar de kans is groot dat dit niet wordt vergoed. Soms wordt deze wel vergoed omdat de misvorming van de schaamlippen zo ernstig is dat deze zorgt of kan zorgen voor mogelijke ziekte en/of verminking. Nogmaals vergoeding komt alleen voor als het moet in verband met medische nood.

Voorbereiding schaamlipcorrectie

Als eerste wordt er contact opgenomen met de plastisch chirurg. Hierna volgt een afspraak met een plastische chirurg (deze kan naar keuze zijn) waarbij de klachten, de mogelijkheden en de onmogelijkheden worden besproken. Ook wordt er in dit gesprek aangegeven wat jijzelf kan doen ter voorbereiding op de operatie. Het gaat hierbij om de volgende twee aspecten:

  • Het gebruik van medicijnen:

Het gaat vooral om de bloed verdunnende medicijnen. Deze kunnen namelijk het herstel van de wond vertragen. Het wordt aangeraden om hier ongeveer één a twee weken van te voren mee te stoppen.

  • Het gebruiken van sigaretten en of dergelijke

De plastisch chirurg zal aangeven om minimaal vier weken van te voren te stoppen met het roken van sigaretten en of dergelijke. Dit is vanwege het feit dat roken het bloed in jouw lichaam verdunt en omdat roken gewoon slecht voor de gezondheid is.

Als er rekening wordt gehouden met deze twee voorbereidende aspecten kan de operatie en het herstel van de wond spoedig verlopen. Als hier geen rekening mee wordt gehouden bestaat er een kans dat het herstel van de wond minder spoedig verloopt. Dit kan als gevolg hebben dat de wond langer gevoelig of geïrriteerd zal zijn. omdat de wond langer de tijd nodig heeft om te herstellen is de kans op infecties groter.

De dag van behandeling

Deze dag staat al een tijd gepland, de dag voordat de behandeling plaats vindt, wordt de exacte tijd van de operatie door gegeven.
Het is gewenst om zo’n 30 minuten voor de behandeling plaats vindt aanwezig te zijn op locatie.
Op locatie krijgt u twee formulieren die u moet invullen:

  • Formulier één is een vragenlijst betreft de gezondheid van de patiënt.
  • Formulier twee wordt ook wel het toestemmingsformulier genoemd. Dit formulier dient ook ondertekend te worden. Zodra deze is ondertekend geeft u akkoord aan de risico’s die de operatie met zich mee neemt. (tip: neem deze al door voor de dag van de behandeling aanbreekt.)

Zodra alles ondertekend is en wel, komt de verpleegkundige langs. Dit kan soms helaas even duren, een operatie kan altijd altijd in- of uitlopen. De verpleegkundige zal nogmaals de papieren doornemen en een aantal praktische zaken behandelen. Hierna wordt u begeleid naar de operatieafdeling. U krijgt hier een bed en een ruimte om u om te kleden. Ook krijgt u een operatiehemd van de verpleegkundige die u aan moet trekken voor tijdens de operatie.

Behandel plaats tekenen
Voordat de operatie mag beginnen maakt de behandelende chirurg een aantal foto’s en tekent hij de plekken waar de behandeling plaats gaat vinden. Op dit moment is er ook tijd voor vragen aan de chirurg.

Toebrengen van de narcose
Dit deel van de behandeling is optioneel, deze kan namelijk met of zonder narcose. Als er tijdens de operatie gebruik wordt gemaakt van narcose wordt dit eerst met u besproken en dient er weer een vragenlijst ingevuld te worden. Dit wordt allemaal bij een anesthesist gedaan. Deze brengt u na het bespreken van de vragenlijst naar de operatie kamer en brengt u daar onder invloed van de narcose, waarna u in slaap valt.

De operatie
De operatie gaat plaats vinden als u eenmaal onder invloed bent van narcose, de operatie zelf is relatief eenvoudig. Deze duurt dan ook meestal niet langer dan 45 minuten. De chirurg aalt het overtollige weefsel weg en hecht hierna de wond met een oplosbaar hechtdraad die niet een aantal dagen na de operatie verwijderd hoeft te worden.

Na de operatie
na een klein uur wordt u weer wakker en is de operatie geslaagd. U krijgt een maandverband, zelf moet u zorgen voor een nieuw setje ondergoed. Houd er rekening mee dat deze niet al te strak, dit is voor eigenbelang. na 24 uur mag u de wond wassen en kunt u weer douchen. Ook zal de chirurg aangeven dat de wond elke dag gewassen moet worden. Dit mag niet met zeep, maar moet gewoon met water gebeuren.
Mogelijke irritaties na de operatie zijn:

  • Een branderig gevoel na het plassen
  • Bloeduitstortingen
  • Een beurs gevoel
  • Een opgezwollen huid

Om de pijn te verlichten kunt u paracetamol gebruiken. Als de pijn ernstig is, lang aanhoud of u wordt bezorgd om de pijn, kan er natuurlijk contact worden gelegd met de kliniek waar u behandeld bent.

Meestal zijn na een dag of 10 de hechtingen opgelost, deze hoeft u niet te laten verwijderen. wel wordt er aangeraden om geen druk uit te oefenen op uw schaamlippen. Fietsen, sporten of het dragen van strakke broeken wordt afgeraden. Naast dit is het ook verstandig om de eerste weken geen penetrerend seksueel contact te hebben. Na maximaal tien weken (meestal tussen de zes en acht weken) is het eindresultaat zichtbaar en heeft u geen last meer.

Ook is er na de behandeling een kans dat de wond geïnfecteerd raakt of dat er problemen zijn met het genezen van de wond. dit komt zelden voor, maar als dit voorkomt wordt er aangeraden om contact op te nemen met de behandelende kliniek. Deze zal u helpen met uw klachten.
Nogmaals: dit komt zelden voor.

Bron: https://www.v-klinieken.nl/ 

Meer berichten

Het belang van goede huidverzorging

Het belang van goede huidverzorging

Een goede huidverzorging is belangrijker dan je denkt. Met een goede verzorging zorg je ervoor dat de huid schoon blijft, soepel en zacht aan blijft voelen. Het gaat daarbij ook de veroudering tegen. De verzorging van huid wordt dan ook vaak onderschat. Dat is...

Hoe voorkom je pijnlijke voeten in werkschoenen?

Hoe voorkom je pijnlijke voeten in werkschoenen?

Verschillende werkgevers vragen hun personeel om werkschoenen, ofwel veiligheidsschoenen, te dragen. Vraagt jouw werkgever dit ook van jou en draag je daarom dagelijks werkschoenen? Dan kan het zijn dat je na een tijdje last gaat krijgen van pijnlijke voeten....

Alles wat je moet weten over hypnotherapie

Alles wat je moet weten over hypnotherapie

Heb je bepaalde pijnklachten of andere problemen waar je maar niet vanaf komt? Probeer hypnotherapie, een therapie waar je onderbewustzijn wordt gebruikt. Veel mensen zijn onbekend met deze therapie en er bestaan helaas nog veel fabels over. Tijd om deze te...