Jaren geleden ben ik in aanraking gekomen met pilates en ik ben er gek op! Yoga trekt me dan weer helemaal niet… Gek is dat eigenlijk, want de twee sporten lijken op elkaar. Ik heb de twee met elkaar vergeleken en mij is het duidelijk!

Eerst pilates

Pilates is lang geleden ontwikkeld door Joseph Pilates als revalidatiemethode voor gewonde soldaten die terug kwamen uit de oorlog. Alles is gericht op de perfecte balans tussen body en mind en de samenhang tussen kracht, souplesse en controle.
Pilates traint het hele lichaam, maar waarbij het centrum van je kracht komt uit je core-strength.
Een sterke core zorgt voor een sterk en soepel lichaam, met gestroomlijnde spieren. Hierdoor krijg je een goede basishouding.

Dan yoga

Yoga is er in verschillende vormen, zoals de yin yoga en de power yoga.
Deze sport is veel ouder dan pilates, er gaan zelfs al geschriften terug naar de 3e eeuw v. Chr..
Yoga is vooral gebaseerd uit het in balans brengen van het autonome zenuwstelsel door de zgn. yoga-ademhaling. Je bent vooral bezig met focussen, en al je gedachten te kalmeren. Het spreekt meer de meditatieve kant aan.

Introvert en extravert

Pilates is dus meer gericht op het uiterlijk, het lichaam. Yoga is meer bezig met de mind.
De meer introverte mensen zullen dus eerder kiezen voor yoga, terwijl de meer extraverte mensen voor pilates zullen kiezen.

In Amerika is er inmiddels een combinatie van deze twee sporten ontwikkeld: yogalates. Wie weet komt dit ook naar Nederland, voor de twijfelaars onder ons.

Yogalessen en -opleidingen en pilatesopleidingen en -lessen

Als je eenmaal bevlogen bent van pilates of yoga, zou je kunnen overwegen om er zelf lessen in te gaan geven. Er is immers niet heel veel voor nodig! Zorg voor een gedegen yoga en/of pilates opleiding, huur een ruimte and you are good to go!
Of misschien is het optie dat jij diegene bent die yogalates aktief naar Nederland haalt?