Kan je sporten met spierpijn?

Gepubliceerd op: 11 september 2020

Je kan sporten met spierpijn, het is alleen niet verstandig om weer de spieren te trainen die overbelast zijn. Maar wat is spierpijn eigenlijk? En hoe komt het dat je spierpijn krijgt? En hoe kan je het beste voor je lichaam zorgen met spierpijn?

Wat is spierpijn?

Spierpijn is een ervaring van pijn in je spieren. Dit is een ontstekingsreactie gevolgd met een stijf en verkrampt gevoel. Dit kan een teken zijn dat je ze bijvoorbeeld overbelast hebt. Bij overbelasting spreken we van microscopische scheurtjes in de spier. Dit klinkt ernstig maar is het niet. Je lichaam herstelt deze scheurtjes in een korte tijd. Ook kan spierpijn komen door een ophoping van afvalstoffen.

Soorten spierpijn

Wij gebruiken spierpijn als breed begrip. Spierpijn zijn er in verschillende soorten.

  • Als eerst de meest bekende soort spierpijn: overbelasting. Dit komt door de lichamelijke inspanning die jou lichaam niet gewend is. Dit kan sporten zijn maar ook komen door bijvoorbeeld te klussen.

Bij overbelasting kan je ook acute spierpijn hebben. Dit gebeurt tijdens de lichamelijke inspanning zoals sporten. Wij gebruiken hier vaak de term verzuren voor. Dit is een teken dat het te zwaar word voor het lichaam. Het is daarom ook niet aan te raden om door te sporten.

Spierpijn kan ook komen door een kneuzing. Bij deze soort spierpijn is het wel genoodzaakt om rust te nemen. Als de pijn blijft aanhouden is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Als laatste heb je ook verlate spierpijn. Deze spierpijn voel je pas na minimaal 24 uur en blijft een aantal dagen vasthouden. Het meeste pijn komt pas na 48 uur.

  • Je kan ook bij griep spierpijn krijgen. Dit komt niet van de overbelasting van de spieren. Spierpijn is één van de symptomen die je krijgt bij een groep. In dat geval komt de spierpijn niet door scheurtjes in de spieren maar door een ophoping van afvalstoffen die je lichaam niet kan afvoeren.
  • Ook kunnen medicijnen ervoor zorgen dat je spierpijn krijgt. Vaak zijn dit medicijnen tegen een hoge bloeddruk of voor je cholesterol. Dit is dan een bijwerking van het medicijn.

Sporten en spierpijn

Ja, je mag sporten met spierpijn, maar je moet oplettend zijn welke spieren je gebruikt. De kans is groot dat je je spieren overbelast hebt. Geef ze daarom te tijd om ze te herstellen. Als je dan toch besluit om te gaan sporten is het aan te raden om andere spieren te gebruiken. Vergeet niet dat je lichaam rust nodig heeft. En accepteer dat je lichaam rust nodig heeft.

  • Geef je lichaam na een training altijd 24 uur rust zodat je spieren goed kunnen herstellen.
  • Bij een zwaardere training is het aan te raden om 48 uur rust te nemen. Dit kan je inkorten nadat je vaker een zwaardere training doet.
  • Bij een intensieve zware training moet je je spieren 72 tot 96 uur rust geven voordat je weer een zware training gaat doen.

Meer berichten

Waarom zou je kiezen voor een opvouwbare scootmobiel?

Waarom zou je kiezen voor een opvouwbare scootmobiel?

Scootmobielen zijn verkrijgbaar in vele verschillende modellen. De belangrijkste reden om voor een scootmobiel te kiezen is om je mobiliteit en zelfstandigheid te vergroten. Een opvouwbare scootmobiel is met het oog op deze punten, dan ook vaak de beste optie. Wil je...

Verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie

Verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie

Iedereen heeft wel eens gehoord van fysiotherapie, daarentegen is ergotherapie bij velen minder bekend. Echter zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee therapievormen. Wil je weten wat het verschil is tussen ergotherapie en fysiotherapie? Wij hebben de...