Kan je sporten met spierpijn?

Gepubliceerd op: 11 september 2020

Je kan sporten met spierpijn, het is alleen niet verstandig om weer de spieren te trainen die overbelast zijn. Maar wat is spierpijn eigenlijk? En hoe komt het dat je spierpijn krijgt? En hoe kan je het beste voor je lichaam zorgen met spierpijn?

Wat is spierpijn?

Spierpijn is een ervaring van pijn in je spieren. Dit is een ontstekingsreactie gevolgd met een stijf en verkrampt gevoel. Dit kan een teken zijn dat je ze bijvoorbeeld overbelast hebt. Bij overbelasting spreken we van microscopische scheurtjes in de spier. Dit klinkt ernstig maar is het niet. Je lichaam herstelt deze scheurtjes in een korte tijd. Ook kan spierpijn komen door een ophoping van afvalstoffen.

Soorten spierpijn

Wij gebruiken spierpijn als breed begrip. Spierpijn zijn er in verschillende soorten.

  • Als eerst de meest bekende soort spierpijn: overbelasting. Dit komt door de lichamelijke inspanning die jou lichaam niet gewend is. Dit kan sporten zijn maar ook komen door bijvoorbeeld te klussen.

Bij overbelasting kan je ook acute spierpijn hebben. Dit gebeurt tijdens de lichamelijke inspanning zoals sporten. Wij gebruiken hier vaak de term verzuren voor. Dit is een teken dat het te zwaar word voor het lichaam. Het is daarom ook niet aan te raden om door te sporten.

Spierpijn kan ook komen door een kneuzing. Bij deze soort spierpijn is het wel genoodzaakt om rust te nemen. Als de pijn blijft aanhouden is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Als laatste heb je ook verlate spierpijn. Deze spierpijn voel je pas na minimaal 24 uur en blijft een aantal dagen vasthouden. Het meeste pijn komt pas na 48 uur.

  • Je kan ook bij griep spierpijn krijgen. Dit komt niet van de overbelasting van de spieren. Spierpijn is één van de symptomen die je krijgt bij een groep. In dat geval komt de spierpijn niet door scheurtjes in de spieren maar door een ophoping van afvalstoffen die je lichaam niet kan afvoeren.
  • Ook kunnen medicijnen ervoor zorgen dat je spierpijn krijgt. Vaak zijn dit medicijnen tegen een hoge bloeddruk of voor je cholesterol. Dit is dan een bijwerking van het medicijn.

Sporten en spierpijn

Ja, je mag sporten met spierpijn, maar je moet oplettend zijn welke spieren je gebruikt. De kans is groot dat je je spieren overbelast hebt. Geef ze daarom te tijd om ze te herstellen. Als je dan toch besluit om te gaan sporten is het aan te raden om andere spieren te gebruiken. Vergeet niet dat je lichaam rust nodig heeft. En accepteer dat je lichaam rust nodig heeft.

  • Geef je lichaam na een training altijd 24 uur rust zodat je spieren goed kunnen herstellen.
  • Bij een zwaardere training is het aan te raden om 48 uur rust te nemen. Dit kan je inkorten nadat je vaker een zwaardere training doet.
  • Bij een intensieve zware training moet je je spieren 72 tot 96 uur rust geven voordat je weer een zware training gaat doen.

Meer berichten

Het belang van goede huidverzorging

Het belang van goede huidverzorging

Een goede huidverzorging is belangrijker dan je denkt. Met een goede verzorging zorg je ervoor dat de huid schoon blijft, soepel en zacht aan blijft voelen. Het gaat daarbij ook de veroudering tegen. De verzorging van huid wordt dan ook vaak onderschat. Dat is...

Hoe voorkom je pijnlijke voeten in werkschoenen?

Hoe voorkom je pijnlijke voeten in werkschoenen?

Verschillende werkgevers vragen hun personeel om werkschoenen, ofwel veiligheidsschoenen, te dragen. Vraagt jouw werkgever dit ook van jou en draag je daarom dagelijks werkschoenen? Dan kan het zijn dat je na een tijdje last gaat krijgen van pijnlijke voeten....

Alles wat je moet weten over hypnotherapie

Alles wat je moet weten over hypnotherapie

Heb je bepaalde pijnklachten of andere problemen waar je maar niet vanaf komt? Probeer hypnotherapie, een therapie waar je onderbewustzijn wordt gebruikt. Veel mensen zijn onbekend met deze therapie en er bestaan helaas nog veel fabels over. Tijd om deze te...