Zijn sportdranken goed voor tijdens het sporten?

Gepubliceerd op: 9 April 2018

Iedereen kent ze wel. Die flesjes met dat chemische kleurige goedje erin. Er wordt jou wijs gemaakt dat het je tijdens het sporten extra energie geeft. Maar is dat wel echt waar. En zijn al die suikers in dat drankje wel echt nodig voor energie? Dat en meer lees je hier.

De verschillen

Naast sportvoedsel zoals energy bars, zijn er ook sportdrankjes. Natuurlijk zijn er veel verschillende. Maar bijna in elke sportdrank zit veel suiker. Dranken kan je verdelen in drie categorieën. Je hebt hypertoon drankjes maar ook hypo- en isotoon. Het verschil ligt hem in de snelheid dat je lichaam het opneemt. Des te meer dorstlessend een drankje is des te meer hij de kant opgaat van een hypotoon. Deze drankjes plas je meestal wel weer snel uit. Hoe meer stoffen er in een drankje zitten, hoe langer je lichaam het binnenhoudt en verwerkt. Sportdrankjes zijn isotoon. Dit is erg handig tijdens het sporten.

pexels-photo-man in rek.jpeg

Gezond?

Maar zijn ze nou gezond? Ja, sportdrankjes zijn goed voor je. Dat betekent niet gelijk dat ze gezond zijn voor je. Maar dit helpt je wel om langer door te gaan met sporten en dat draagt weer bij aan je gezondheid. In een sportdrankje zitten alle stoffen die je nodig hebt tijdens het sporten. Er zitten stoffen in die zorgen dat je spieren beter herstellen nadat je gesport hebt. De suiker die erin zit zorgt dus dat je meer energie krijgt. Dit voorkomt vaak vermoeidheid en hoofdpijn. Het is dus erg handig als je een sportdrankje bij je hebt. Als je er intens aan het sporten bent en je wordt duizelig, dan kan het helpen iets te drinken. Anders zou je mogelijk je evenwicht kunnen verliezen en vallen. Dit kan voor lelijke verwondingen zorgen.

Buiten sporten

Als je niet aan het sporten bent kan je ook prima een sportdrankje dringen, er zitten namelijk vitamines in die je lichaam nodig heeft. Te veel is niet goed. De suikers worden dan niet meer in je lichaam opgeslagen maar gaan voor meer vet zorgen. Tijdens het werk is water het beste wat je kan drinken. Het lest je dorst het snelst en zorgt voor een mooie en gezonde huid. Het drinken van energydrankjes is erg slecht voor je. Deze hebben niet dezelfde werking als sportdrankjes. Hier zit veel te veel suiker in. Ook cafeïne is niet goed voor je gezondheid. Als je een aan een dieet doet, kan je wel prima een sportdrankje nemen tijdens het sporten.

Meer berichten

Kan je sporten met spierpijn?

Kan je sporten met spierpijn?

Je kan sporten met spierpijn, het is alleen niet verstandig om weer de spieren te trainen die overbelast zijn. Maar wat is spierpijn eigenlijk? En hoe komt het dat je spierpijn krijgt? En hoe kan je het beste voor je lichaam zorgen met spierpijn? Wat is spierpijn?...

5 symptomen van Parkinson in een vroeg stadium

5 symptomen van Parkinson in een vroeg stadium

Bij de ziekte van Parkinson is het ontzettend belangrijk om de eerste symptomen in een vroeg stadium te herkennen zodat de ziekte beter behandeld kan worden. Om de kwaliteit van leven lang zo hoog mogelijk te houden is het behandelen in een vroeg stadium erg...