Gefermenteerde recepten gezond

Gepubliceerd op: 29 mei 2017

Fermentatie is een voedingsproces. Je gebruikt bacteriën, schimmels en gist om een voedingsmiddel te maken. Het doel is om het voedsel te verduurzamen. Door deze manier van verandering toe te passen zorg je dat bij een product de smaak, de geur of het uiterlijk veranderd. Dit komt door de warmte en het vocht, die maken de enzymen aan die voor deze veranderingen zorgen. Soms gebeurd de fermentatie vanzelf plaats en soms moet het bij andere producten worden toegevoegd.

Hoe werkt het?

Je kan ook zelf je groente of je fruit fermenteren. Je kan heel veel van tevoren maken en naar behoefte opeten.

Zorg dat je gesteriliseerde potten hebt om het eten in te kunnen doen. Hiernaast is het natuurlijk ook belangrijk om groente of fruit te hebben wat je kan fermenteren. Voeg zout toe en meng het door elkaar. Het zout voorkomt de schimmel. Nu moet het een half uurtje rusten en hierna door elkaar gekneed worden. Daarna moet het in de gesteriliseerde potten gestopt worden en kan het fermentatieproces beginnen.

Gezonde recepten

Kimchi

Kimchi is een Koreaans recept dat bestaat uit gefermenteerde kool. Je kunt ook andere bestanddelen gebruiken, bijvoorbeeld komkommer of rettich. Dit komt weinig voor. Kimchi is een pittig recept en bestaat vooral uit ingelegde recepten. Het is een favoriet gezond recept in Duitsland. Als je zelf de Kimchi maakt moet de kool bijna een week fermenteren.

Xua Cai

Dit is een Chinees recept dat bestaat uit ingelegde bladeren van mosterdkool. Je kan ook andere bladeren van kolen hiervoor gebruiken. De smaak is te vergelijken met boerenkool. Voor de liefhebbers van de Chinese keuken is dit zeker een aanrader.

Tianjin dongcai

Tianjin dongcai wordt gemaakt van ingelegde Chinese kool. De smaak is te vergelijken met zuurkool. Je kan het gebruiken in soepen, stoof-roerbakschotels. Tianjin dongcai is na het fermentatieproces nog maanden en jaren te bewaren.

Zha cai

Zha cai is een ingemaakte verdikking in een speciaal soort kool uit Sichuan. In de eerste fase worden de bollen eerst ingelegd in zout. In de tweede fase gebeurt het fermentatieproces. Na het ontzouten kan er heerlijk genoten worden van de kleine reepjes of blokjes van het gerecht. Je kan het rauw eten maar ook bakken en stoven of door andere gerechten heen gooien. Zha cai is jaren houdbaar.

 

Meer berichten

Het belang van goede huidverzorging

Het belang van goede huidverzorging

Een goede huidverzorging is belangrijker dan je denkt. Met een goede verzorging zorg je ervoor dat de huid schoon blijft, soepel en zacht aan blijft voelen. Het gaat daarbij ook de veroudering tegen. De verzorging van huid wordt dan ook vaak onderschat. Dat is...

Hoe voorkom je pijnlijke voeten in werkschoenen?

Hoe voorkom je pijnlijke voeten in werkschoenen?

Verschillende werkgevers vragen hun personeel om werkschoenen, ofwel veiligheidsschoenen, te dragen. Vraagt jouw werkgever dit ook van jou en draag je daarom dagelijks werkschoenen? Dan kan het zijn dat je na een tijdje last gaat krijgen van pijnlijke voeten....

Alles wat je moet weten over hypnotherapie

Alles wat je moet weten over hypnotherapie

Heb je bepaalde pijnklachten of andere problemen waar je maar niet vanaf komt? Probeer hypnotherapie, een therapie waar je onderbewustzijn wordt gebruikt. Veel mensen zijn onbekend met deze therapie en er bestaan helaas nog veel fabels over. Tijd om deze te...