Gefermenteerde recepten gezond

Gepubliceerd op: 29 mei 2017

Fermentatie is een voedingsproces. Je gebruikt bacteriën, schimmels en gist om een voedingsmiddel te maken. Het doel is om het voedsel te verduurzamen. Door deze manier van verandering toe te passen zorg je dat bij een product de smaak, de geur of het uiterlijk veranderd. Dit komt door de warmte en het vocht, die maken de enzymen aan die voor deze veranderingen zorgen. Soms gebeurd de fermentatie vanzelf plaats en soms moet het bij andere producten worden toegevoegd.

Hoe werkt het?

Je kan ook zelf je groente of je fruit fermenteren. Je kan heel veel van tevoren maken en naar behoefte opeten.

Zorg dat je gesteriliseerde potten hebt om het eten in te kunnen doen. Hiernaast is het natuurlijk ook belangrijk om groente of fruit te hebben wat je kan fermenteren. Voeg zout toe en meng het door elkaar. Het zout voorkomt de schimmel. Nu moet het een half uurtje rusten en hierna door elkaar gekneed worden. Daarna moet het in de gesteriliseerde potten gestopt worden en kan het fermentatieproces beginnen.

Gezonde recepten

Kimchi

Kimchi is een Koreaans recept dat bestaat uit gefermenteerde kool. Je kunt ook andere bestanddelen gebruiken, bijvoorbeeld komkommer of rettich. Dit komt weinig voor. Kimchi is een pittig recept en bestaat vooral uit ingelegde recepten. Het is een favoriet gezond recept in Duitsland. Als je zelf de Kimchi maakt moet de kool bijna een week fermenteren.

Xua Cai

Dit is een Chinees recept dat bestaat uit ingelegde bladeren van mosterdkool. Je kan ook andere bladeren van kolen hiervoor gebruiken. De smaak is te vergelijken met boerenkool. Voor de liefhebbers van de Chinese keuken is dit zeker een aanrader.

Tianjin dongcai

Tianjin dongcai wordt gemaakt van ingelegde Chinese kool. De smaak is te vergelijken met zuurkool. Je kan het gebruiken in soepen, stoof-roerbakschotels. Tianjin dongcai is na het fermentatieproces nog maanden en jaren te bewaren.

Zha cai

Zha cai is een ingemaakte verdikking in een speciaal soort kool uit Sichuan. In de eerste fase worden de bollen eerst ingelegd in zout. In de tweede fase gebeurt het fermentatieproces. Na het ontzouten kan er heerlijk genoten worden van de kleine reepjes of blokjes van het gerecht. Je kan het rauw eten maar ook bakken en stoven of door andere gerechten heen gooien. Zha cai is jaren houdbaar.

 

Meer berichten

3 verschillende sportvoedingen

3 verschillende sportvoedingen

Mensen die hard aan het sporten zijn herkennen het wel: ‘sporten is 20% en de voeding is 80%’. Dit wordt vaak gezegd tegen sporters en dan met name mensen die fitnessen. Voeding is dus erg belangrijk bij het sporten, maar welke verschillende sportvoedingen zijn er...

Rouwbloemen kiezen voor een persoonlijke uitvaart

Rouwbloemen kiezen voor een persoonlijke uitvaart

Het vinden van een geschikt rouwboeket kan best lastig zijn. Welke soorten rouwbloemen passen in een rouwboeket voor een persoonlijke uitvaart? Wat zijn de kleuren die vaak gebruikt worden in een dergelijk boeket? Op deze pagina vind je een aantal handige tips, die je...

3 voordelen van een zwangerschapskussen

3 voordelen van een zwangerschapskussen

3 voordelen van een zwangerschapskussen Voor zwangere vrouwen kan de aankoop van een zwangerschapskussen het overwegen waard zijn. Een zwangerschapskussen helpt je prettiger in slaap te vallen! Vaak is het behoorlijk lastig om de slaap te vatten, wanneer je zwanger...