Gefermenteerde recepten gezond

Gepubliceerd op: 29 May 2017

Fermentatie is een voedingsproces. Je gebruikt bacteriën, schimmels en gist om een voedingsmiddel te maken. Het doel is om het voedsel te verduurzamen. Door deze manier van verandering toe te passen zorg je dat bij een product de smaak, de geur of het uiterlijk veranderd. Dit komt door de warmte en het vocht, die maken de enzymen aan die voor deze veranderingen zorgen. Soms gebeurd de fermentatie vanzelf plaats en soms moet het bij andere producten worden toegevoegd.

Hoe werkt het?

Je kan ook zelf je groente of je fruit fermenteren. Je kan heel veel van tevoren maken en naar behoefte opeten.

Zorg dat je gesteriliseerde potten hebt om het eten in te kunnen doen. Hiernaast is het natuurlijk ook belangrijk om groente of fruit te hebben wat je kan fermenteren. Voeg zout toe en meng het door elkaar. Het zout voorkomt de schimmel. Nu moet het een half uurtje rusten en hierna door elkaar gekneed worden. Daarna moet het in de gesteriliseerde potten gestopt worden en kan het fermentatieproces beginnen.

Gezonde recepten

Kimchi

Kimchi is een Koreaans recept dat bestaat uit gefermenteerde kool. Je kunt ook andere bestanddelen gebruiken, bijvoorbeeld komkommer of rettich. Dit komt weinig voor. Kimchi is een pittig recept en bestaat vooral uit ingelegde recepten. Het is een favoriet gezond recept in Duitsland. Als je zelf de Kimchi maakt moet de kool bijna een week fermenteren.

Xua Cai

Dit is een Chinees recept dat bestaat uit ingelegde bladeren van mosterdkool. Je kan ook andere bladeren van kolen hiervoor gebruiken. De smaak is te vergelijken met boerenkool. Voor de liefhebbers van de Chinese keuken is dit zeker een aanrader.

Tianjin dongcai

Tianjin dongcai wordt gemaakt van ingelegde Chinese kool. De smaak is te vergelijken met zuurkool. Je kan het gebruiken in soepen, stoof-roerbakschotels. Tianjin dongcai is na het fermentatieproces nog maanden en jaren te bewaren.

Zha cai

Zha cai is een ingemaakte verdikking in een speciaal soort kool uit Sichuan. In de eerste fase worden de bollen eerst ingelegd in zout. In de tweede fase gebeurt het fermentatieproces. Na het ontzouten kan er heerlijk genoten worden van de kleine reepjes of blokjes van het gerecht. Je kan het rauw eten maar ook bakken en stoven of door andere gerechten heen gooien. Zha cai is jaren houdbaar.

 

Meer berichten

Kan je sporten met spierpijn?

Kan je sporten met spierpijn?

Je kan sporten met spierpijn, het is alleen niet verstandig om weer de spieren te trainen die overbelast zijn. Maar wat is spierpijn eigenlijk? En hoe komt het dat je spierpijn krijgt? En hoe kan je het beste voor je lichaam zorgen met spierpijn? Wat is spierpijn?...

5 symptomen van Parkinson in een vroeg stadium

5 symptomen van Parkinson in een vroeg stadium

Bij de ziekte van Parkinson is het ontzettend belangrijk om de eerste symptomen in een vroeg stadium te herkennen zodat de ziekte beter behandeld kan worden. Om de kwaliteit van leven lang zo hoog mogelijk te houden is het behandelen in een vroeg stadium erg...