De wintertijd is net ingegaan: zo went u snel aan het nieuwe slaapritme

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020

Het kan zo zijn dat je niet zo goed tegen de verandering van zomer tijd naar winter tijd kan. Hier hebben meerdere mensen last van. Het voelt als een soort jetlag van een aantal dagen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Dit is helaas niet mogelijk, wel kan je er voor zorgen dat je er na 1 dag al geen last meer van hebt. Hier geef ik je graag wat tips om te zorgen dat jij snel in je nieuwe slaapritme komt.

Tips

Bij een verwarrend slaapritme gaat je energie weg, vervolgens lukt het jou niet om in je ritme te komen van je school of je werk. Maar hoe zorg je dat je energie zo snel mogelijk terug komt?

  1. Zet bij het wakker worden gelijk licht aan, doe de gordijnen open en laat frisse lucht je kamer binnekomen. Dit zorgt ervoor dat je fris wakker wordt en niet meer terug je bed in kruipt.

2. Koop een licht wekker. Dit is een wekker die werkt als lamp. Die lamp wordt steeds feller waarbij je steeds meer wakker wordt. En daardoor op een natuurlijke manier wakker wordt.

3. Beweeg voldoende. Van bewegen krijg je energie. Doe dit in de ochtend zodat je fris wakker wordt. Is intensief sporten niet jouw ding? Dat is niet erg, je kan in de ochtend ook een wandeling maken of naar je werk/school toe fietsen. Hiervan krijg je ook energie.

4. Sla nooit een maaltijd over! Van eten krijg je energie. Bij het overslaan van maaltijden zorg je ervoor dat je lichaam minder energie heeft en je dus verzwakt. Eet op vaste tijden, als je geen routine hebt kost dat voor je lichaam alleen maar meer energie.

Slaapproblemen

Als je slaapapneu hebt, kan de wintertijd alleen maar erger aanvoelen. Het kan dus zijn, als je lastig in je nieuwe ritme komt, dat je slaapproblemen hebt. Hierop kan je je laten testen bij een specialist. Die gaat voor jou een onderzoek doen hoe het komt dat jij niet in je ritme komt. Wat is slaapapneu? Kort gezegd is slaapapneu een aandoening in je slaap waarbij je ademhaling verstoord wordt. Hierbij kan je ademhaling haperen of zelfs kort stoppen. Bij een slaapapneu test kom je er achter dat je hersenen niet genoeg rust krijgen waarbij je geen energie hebt overdag. Zeker in een veranderd ritme is het lastig.

Bron: Ruysdael Slaapkliniek

Meer berichten

3 redenen om naar de fysiotherapeut te gaan

3 redenen om naar de fysiotherapeut te gaan

Ervaar je lichamelijke klachten? Dan is het verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan. Maar er zijn nog meer redenen om de fysiotherapeut te bezoeken. Ga hieronder verder met lezen om meer te weten over de 3 redenen waarom je naar een fysiotherapeut zou moeten...

Tips voor de juiste oefeningen om thuis uit te voeren

Tips voor de juiste oefeningen om thuis uit te voeren

Zodra de sportscholen weer open gaan, ben ik de eerste die voor de deur staat. Wie heeft het niet iemand horen zeggen? Waarom dan pas starten? Het is zonde om nu nog twee, drie maanden stil te zitten, terwijl je al zoveel oefeningen kunt uitvoeren buiten de...

Hoe richt je een gezonde thuiswerkplek in?

Hoe richt je een gezonde thuiswerkplek in?

Werk jij (gedeeltelijk) vanuit huis? Dan is het belangrijk dat je in je eigen woning de ideale werkplek weet te creëren. Vanuit huis werken heeft zo z’n voordelen, maar wanneer je niet aan je gezondheid denkt, kan het ook tot fysieke en mentale nadelen leiden. Wanneer...