De 10 populairste sporten in Nederland

Gepubliceerd op: 23 november 2018

In Nederland zijn meer dan 5 miljoen mensen lid van een sportvereniging. Deze 5 miljoen mensen zijn verdeeld over ongeveer 25 duizend sportverenigingen. De opsomming is ingedeeld op basis van deze lidmaatschappen.

Een kleine kanttekening: niet iedereen die sport is lid van een sportvereniging. Zo zijn er veel hardlopende Nederlanders, maar de meeste doen dit niet bij een vereniging. Zodoende is hardlopen een van de sporten die niet in deze lijst is opgenomen.

10 – Volleybal

De Nevobo (Nederlandse Volleybal Bond) telt meer dan 115 duizend leden. Deze leden spelen hun wedstrijden bij een van de ruim 1000 volleybalverenigingen die Nederland rijk is.

Internationaal gezien doet Nederland het aardig met volleybal. Zo werden de vrouwen op het wereldkampioenschap van 2018 4e van de wereld. De heren daarentegen kwamen niet verder dan de 3e groepsfase.

9 – Zwemmen

De KNZB(Koninklijke Nederlandse ZwemBond) telt een krappe 140 duizend leden. De KNZB is hét overkoepelende orgaan voor de zwemsporten waterpolo, schoonspringen en openwater-, synchroon- en wedstrijdzwemmen.

Er zijn in Nederland 2 talentcentra door de KNZB opgericht: het Nationaal Zweminstituut Amsterdam en het Nationaal Zweminstituut Eindhoven.

8 – Atletiek

De Atletiekunie, voorheen de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie, telt circa 140 duizend leden. In totaal kent atletiek 24 olympische onderdelen. Deze zijn dan weer onderverdeeld in loop-, spring- werp- en meerkamponderdelen.

7 – Paardrijden

Ongeveer 200 duizend Nederlanders zijn lid van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie). Door aangesloten te zijn bij de KNHS kan een ruiter wedstrijden spelen. Om een prijs kan in de volgende acht disciplines worden gestreden: dressuur, springen, mennen, eventing, aangespannen sport, voltige, reinig en endurance.

6 – Hockey

Ruim 250 duizend Nederlanders zijn aangesloten bij de KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond). Zij hockeyen bij een van de 315 hockeyclubs die Nederland rijk is.

Internationaal gezien doet Nederland het erg goed met hockey. Zo hebben Nederlandse clubs al veel internationale prijzen gewonnen en is onze nationale hockeyploeg 1e van Europa geworden in 2017 en in 2018 2e van de wereld.

5 – Gymnastiek

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie telt meer dan 300 duizend leden. In de gymnastiek wordt de volgende vier onderdelen onderscheiden: gymmen, dansen, turnen en springen. Deze vier onderdelen zijn dan ook weer onderverdeeld in diverse subcategorieën.

4 – Golf

Ruim 380 duizend Nederlanders zijn lid van de KNGF (Koninklijke Nederlandse Golf Federatie). Met dit lidmaatschap kunnen leden recreatief of wedstrijd golfen bij een van de 300 golfverenigingen die Nederland rijk is.

3 – Sportvissen

Nederland telt meer dan 570 duizend sportvissers die lid zijn bij de bond Sportvisserij Nederland. Via een van de 900 Nederlandse hengelsportverenigingen ontvangen zij de zogenaamde VISpas. Deze is noodzakelijk om legaal te mogen vissen in de Nederlandse wateren.

2 – Tennis

600 duizend leden, verdeeld over ongeveer 1700 verenigingen, zijn lid van de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond. Nederlands bekendste tennisspeler is Richard Krajicek die in 1996 als eerste Nederlandse enkelspeler het prestigieuze Wimbledon won.

1 – Voetbal

Voetbal, Kick, Bal, Game, Spelen, Sport, Gebied

De populairste sport telt in Nederland liefst 1.2 miljoen leden. Deze zijn allen aangesloten bij de KNVB (koninklijke Nederlandse Voetbal Bond).

Na een aantal, qua prestaties gezien, karige voetbaljaren doet Nederland het internationaal gezien weer wat beter de laatste tijd. Zo werden de heren groepswinnaar in een Nations League poule met angstgegners Duitsland en Frankrijk en werden de vrouwen in 2017 kampioen van Europa.

Qua clubvoetbal houdt ons aller Ajax momenteel de Nederlandse eer hoog. Zo bereikte zij in 2017 de finale van het tweede Europese toernooi (de Europa League) en staan zij momenteel zelfs in de halve finale van de Champions League.

Meer berichten

Waarom zou je kiezen voor een opvouwbare scootmobiel?

Waarom zou je kiezen voor een opvouwbare scootmobiel?

Scootmobielen zijn verkrijgbaar in vele verschillende modellen. De belangrijkste reden om voor een scootmobiel te kiezen is om je mobiliteit en zelfstandigheid te vergroten. Een opvouwbare scootmobiel is met het oog op deze punten, dan ook vaak de beste optie. Wil je...

Verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie

Verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie

Iedereen heeft wel eens gehoord van fysiotherapie, daarentegen is ergotherapie bij velen minder bekend. Echter zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee therapievormen. Wil je weten wat het verschil is tussen ergotherapie en fysiotherapie? Wij hebben de...